Bieszczadzkie Alkohole

Mała rodzinna manufaktura - Pasja w kazdym kieliszku

Bieszczadzkie Smaki to nasza rodzinna firma, która powstała w 2016 roku, ale jej korzenie sięgają o wiele wcześniej. Tak naprawdę musielibyśmy cofnąć się kilkadziesiąt lat, do czasu spędzanego z naszymi Babciami, dla których wiedza na temat otaczających nas roślin była normą. Wtedy nie do końca docenialiśmy to, co chciały nam przekazać i nie słuchaliśmy ich tak wnikliwie, jak powinniśmy. Na szczęście sporo z ich nauk i zapisków pozostało z nami. 

Dopiero po latach, gdy w 2009 roku uciekliśmy z miasta i zamieszkaliśmy w Bieszczadach zauważyliśmy jak wiele oferuje nam otaczająca nas przyroda. Do dziś, nie wiemy czy to zasługa magii Bieszczad czy potęga otaczającej natury skłoniła nas do zgłębiania możliwości, smaków, walorów i zastosowań tutejszych roślin. Zafascynowani tym ogromem stworzyliśmy nasze pierwsze produkty. Gdy zobaczyliśmy, że cieszą się one powodzeniem, poszliśmy za ciosem i obraliśmy właśnie taki sposób na życie.

W naszej ofercie znajdziecie Państwo naleweki, destylaty, a także syropy i konfitury oparte przede wszystkim o rośliny występujące w naszej okolicy. Ponadto robimy sery, kosmetyki oraz sole z ziołami. Przez lata dopracowaliśmy nasze receptury w taki sposób, aby nasze produkty były unikatowe i idealne w smaku.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz do współpracy. 

 
 

Jesteśmy związani z produkcją alkoholi od pokoleń, czerpiąc receptury i doświadczenie z przekazywanej tradycji.

Z roku na rok, zdobywając doświadczenia, poznając bogatą i bujną roślinność bieszczadzką, staramy się zaskoczyć czymś nowym, wyjątkowym i niepowtarzalnym. Dzięki temu powstały „Bieszczadzkie Alkohole” gdzię wprowadziliśmy, między innymi nasze destylaty, absynt oraz niespotykane smaki nalewek. Nasze alkohole nie są produkowane na masową skalę, lecz w małych partiach, zależnie od dostępności ziół i owoców. Niektóre partie są ograniczone, a każda butelka posiada swój własny unikalny numer identyfikacyjny. Są to alkohole skierowane przede wszystkim do koneserów, którzy cenią sobie nowe i unikalne smaki, oraz prozdrowotne właściwości jakie ofertują nasze wyroby.

Nalewki prozdrowotne

Nalewki

Nalewki są trunkiem, który od lat nam towarzyszy. Takie smaki jak wiśniówka, pigwówka czy dereniówka na stałe wpisały się w kanon nalewek, które przygotowują nasze Babcie czy Wujostwo. Ciężko wyobrazić sobie imprezę rodzinną bez flaszeczki jakiejś swojskiej nalewki.

My poszliśmy krok dalej i postawiliśmy na smaki nietypowe. Skupiliśmy się głównie na ziołach i roślinach, które nie do końca kojarzą się nam z nalewkarstwem. Stąd w naszej ofercie pozycje takie jak Pokrzywówka, Nostrzykówka czy Szyszke mocną.

Nasze nalewki przygotowujemy niezwykle starannie i do każdego etapu przykładamy ogromną uwagę. 

Zaczynamy od pozyskiwania roślin z terenów nieskażonych, oddalonych od dróg i siół, aby surowiec był pozbawiony zanieczyszczeń. Następnie pieczołowicie selekcjonujemy i odrzucamy niepewne, wadliwe jednostki, a do produkcji wykorzystując jedynie te dojrzałe i idealne okazy. Podobnie sprawa wygląda z doborem samego alkoholu. 

Wiedząc jak ważnym czynnikiem jest dobry surowiec, postawiliśmy na spirytus produkcji krajowej z zakładu w Toruniu, który produkuje jeden z lepszych czystych alkoholi. Po połączeniu składników pozwalamy im macerować się nawet kilkanaście miesięcy, ciągle kontrolując cały proces. W momencie, kiedy nastaw osiągnie odpowiednią barwę, aromat i smak filtrujemy go i rozlewamy do butelek, w których dojrzewa kilka kolejnych miesięcy. Dopiero po tym czasie trafia do klienta.

Bieszczadzka Wróżka - absynt (absynth)

Absynt

Absynt nie jest ani nalewką, ani destylatem. Jest to ziołowy macerat produkowany na bazie piołunu, hyzopu, kopru włoskiego, anyżu i melisy. Maceracja to proces przygotowywania

Zioła oddają swój cały aromat, smak i właściwości w alkohol, tworząc niezwykły, wysokoprocentowy bukiet. Podobnie jestz kolorem absyntu, który otrzymuje przez oddanie chlorofilu zawartego w liściach.

Ziołowy, gorzki aromat absyntu można kochać lub nienawidzić. Na szczęście, większość osób, które raz spróbowały naszej Bieszczadzkiej Wróżki już zawsze będzie do niej wracać. Z powodu wysokiej zawartości alkoholu (73%) i znacznego stężenia olejków eterycznych proponujemy kilka sposobów spożywania tego trunku. Pierwszy z nich to absynt w najczystszej postaci, pity z kieliszka. Dla osób, które chcą delektować się dłużej jego smakiem zalecamy picie go rozcieńczonego wodą, w rytuale wody lub ognia. Do przygotowania obu rytuałów będziecie potrzebować szklanki, łyżki absyntowej oraz kostki cukru.

W rytuale wody 40 ml absyntu wlewamy bezpośrednio do szklanki, na której umieszczamy łyżkę wraz z kostką cukru. Następnie, przy użyciu fontanny, po kropelce przelewamy wodę przez cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. 
W rytuale ognia absynt wlewamy do tygielka, na szklance kładziemy łyżkę i kostkę cukru. Po oblaniu kostki absyntem podpalamy ją i dolewamy absynt do całkowitego karmelizowania cukru. Oba, gotowe rytuały, uzupełniamy wodą otrzymując 40-50% napój dosłodzony cukrem.

Destylat owocowy

DESTYLATY

Destylaty, które posiadamy w naszej ofercie są naszym najmłodszym dzieckiem. Nalewki to niezaprzeczalnie hołd oddany naszym Babciom, zaś Destylaty to niewątpliwie ukłon w stronę Dziadków, którzy to domowymi sposobami pędzili swojski bimberek.

Nie ma bardziej swojskiego alkoholu kojarzącego się z Polską niż dobry bimber. Bimber jest określeniem często pejoratywnym i określającym chałupniczo pędzony alkohol. Dlatego, w naszej manufakturze używamy określenia Destylat

Produkcja wysokiej jakości destylatu jest niewątpliwie prawdziwą sztuką rzemieślniczą opartą na wieloletnich doświadczeniach, próbach i poszukiwaniu celu jakim jest etap końcowy – zadowolenie naszego podniebienia. Kluczową rolę odgrywa w tym dobór właściwych surowców, ponieważ ich jakość, w znacznym stopniu decyduje o jakości produktu końcowego. Producent destylatów powinien wykorzystywać zawsze zdrowe i dojrzałe surowce.

Destylaty powstają poprzez staranne przygotowanie nastawu na bazie owoców bądź ziół. Następnie nastaw fermentuje, po czym nadchodzi czas destylacji. Do destylacji używamy wysokiej jakości miedzianego alembiku z płaszczem wodnym, który pozwala nam na lepsze wydobycie smaków oraz aromatów z nastawu.

Finalnie otrzymujemy klarowny, przezroczysty płyn o pięknym aromacie swojskiego alkoholu przełamany bukietem owocowym lub ziołowym o mocy 52%.