Opis
Tarnina to roślina, która znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej dzięki swoim wyjątkowym właściwościom leczniczym. Owoce tarniny są stosowane przede wszystkim jako środek na biegunkę. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie także odwaru z kwiatów tarniny przy schorzeniach układu moczowego. Tarnina pobudza wytwarzanie moczu, łagodzi stany związane z kamica nerkową. Poza tym tarnina uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i jest uważana za naturalny lek „oczyszczający krew”.
Tarnina niszczy bakterie w przewodzie pokarmowym, hamuje krwawienia. działa przeciwzapalnie. We Francji stosuje się tarninę w leczeniu cukrzycy, astmy, reumatyzmu i gośćca. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie przede wszystkim owoców tarniny. Zawierają one flawonoidy – przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C, eta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki.
Z kolei kwiaty tarniny, które działają moczopędnie i rozwalniająco, zawierają m.in. flawonoidy, pektyny, garbniki, cukry, sole mineralne oraz witaminę C. Tarninówkę, czyli nalewkę z owoców śliwy tarniny sprzedajemy w butelkach o pojemności 700 ml.